Bindweefselmassage

Bindweefselmassage pas ik toe op de laag die zich tussen de spieren en de huid bevindt. Het is een reflexzoneemassage. Hierbij gaan we ervan uit dat er zich op het lichaam zones bevinden die in verbinding staan met alle klieren, organen en andere lichaamsdelen.

Een fysiotherapeut probeert door bindweefselmassage een inwendig stoornis te ontdekken. Hij doet dit onderzoek naar de verschuifbaarheid en opneembaarheid van oppervlakkige en diepe huidlagen. 

De behandeling richt zich op het beinvloeden van de bindweefselzone, zodat deze haar oorspronkelijke samenhang terugkrijgt. Met een aantaal gerichte massagetechnieken probeert de fysiotherapeut de huid te normaliseren. 

Hij kan dit doen door:

    • een oppervlakkige lichte verplaatsing van de huid ten opzichte van de onderhuid (huidtechniek)
    • het onderhuids bindweefsel ('spek' in de volksmond) met twee handen vast te pakken en een rolbeweging te maken (Gewebswásche)
    • het verschuiven van de onderhuid ten opzichte van het bindweefsel (diepe techniek)
Het normaliseren van de bindweefselzone door bindweefselmassage dient nooit het doel van de behandeling te zijn. Het is slechts een middel om door beïnvloeding van de huidzone het gestoorde inwendige orgaan te helpen bij het herstelproces.
Bij  de behandeling volgen we de omgekeerde reflexweg als bij de diagnose. Hierbij past een informatiestroom vanuit de huid via het ruggenmerg de spanning van de gladde musculatuur en de doorbloeding van het aangedane orgaan aan ter ondersteuning van het herstel.
Indien de fysiotherapeut geen bindweefselzones in de verschillende verschuivingslagen vindt vervalt de indicatie voor bindweefselmassage.
deze vorm van massage is deels wetenschappelijk onderbouwd.
Meer over bindweefselmassage kunt u hier ( link naar de site)  lezen.