Claudicatio Intermittens

Herkent u dat,

Na een stukje lopen komt pijn, kramp of vermoeidheid in uw been opzetten. Steeds moet u even stilstaan om de pijn te laten zakken. Dan kan wijzen op claudicatio intermittens, beter bekend als etalagebenen. Want wie met deze klachten in een winkelstaat loopt, lijk steeds even stil te staan om een etalage te bekijken. Het is echter ook mogelijk dat de klachten pas merkbaar worden als u sneller gaat lopen, fietst, trap loopt of op moeilijker begaanbaar terrein loopt, zoals in het bos of op het strand.

Blijf niet met deze klachten  rondlopen!
Als u denkt dat u last heeft van claudicatio intermittens, dan is het goed om uw huisarts of fysiotherapeuten te raadplegen. Met een goed aanpak zullen de klachten op den duur meestal niet verder toenemen of zelf afnemen.

Wat kan de Fysiotherapeut voor u betekenen?

Door de pijn bent u geneigd minder te bewegen waardoor de klachten alleen maar verergeren. De fysiotherapeut helpt u om in beweging te blijven en de problemen door de etalagebenen te verminderen in uw dagelijks leven. samen streeft u naar een zo groot mogelijke zelfstandigheid. 
• Looptraining
• Specifieke vaardigheden
• Advies
• Duurzaam resultaat
• Vergoeding, verwijzing Fontaine 2 en 3, vastgesteld door specialist


Wat is claudicatio intermittens of, wat zijn etalagebenen?
Tijdens het lopen hebben de beenspieren meer zuurstof nodig dan in rust. Die zit in uw bloed, het transportmiddel in uw lichaam. Zuurstof wordt door bloedvaten (de slagaders) aangevoed. Als u sneller loopt of een heuvel opgaat, gebruikt u meer zuurstof. Klachten ontstaan doordat bij etalagebenen de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van pijnklachten tijdens het lopen, in uw voet, kuit, dijbeen of bil, afhankelijk van de plaats van de bloedvatvernauwing. Als u stilstaat, komen des spieren tot rust en kan het zuurstoftekort worden aangevuld. De klachten nemen da weer af. Bij extra inspanning, bijvoorbeeld tempoversnelling, zullen de klachten eerder optreden omdat er dan meer zuurstof wordt gevraagd. Ook bij een lage temperatuur zijn er sneller klachten omdat de bloedvaten door de kou iets samentrekken.

Waarom looptraining en niet opereren?

Uit recente onderzoeken is gebleken dat looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut de beste manier is om claudicatio intermittens te behandelen. Bij operaties zoals een ballonnetje/stent in de slagader of een omleiding zijn er kans op complicaties. Daarnaast is de uiteindelijke verbetering van de loopafstand minder groot dan bij looptraining.